Clara si Pandelis s-au intalnit in urma cu 3 ani. Ea frantuzoaica tipica nascuta in Cipru. El baiat frumos si expansiv, localnicul tipic. Clara, calda, artist plastic, iubea pur si simplu camera. Pandelis speriat de aparatul foto ca de foc si inhibat maxim de prezenta mea. Si cu toate astea, ne-am despartit relaxati si mai mult decat prieteni dupa o nunta in Cipru memorabilia.
O nunta in Cipru cu traditii
Nu a fost cea mai traditionala nunta in Cipru la care am asistat. As cataloga-o ca fiind mai degraba una foarte echilibrata intre modern si traditional, mai ales tinand cont de elementul multicultural – ea frantuzoaica, designer de bijuterii trait in Paris, el cipriot 100% din Famagusta.
Evident, in dimineata nuntii, traditiile locale au fost nelipsite din casa mirelui. La fel ca si la noi romanii, barbieritul mirelui si imbracatul miresei sunt un spectacol artistic in sine. Koumbaro – cavalerul de onoare – a venit cu acordeonist si vioara la casa lui Pandelis. L-a barbierit cu brici si pamatuf ca pe vremuri, s-au „jucat hainele” si s-a „dansat” tava de argint cu smirna peste crestetul sau. La mireasa, momentul este mult mai fastuos. Cu orchestra traditionala care canta in curtea casei, cu matusi galagioase si pline de sfaturi si copii care alearga peste tot. Odata imbracata, mireasa iese in curte unde „se joaca” voalul. Imediat dupa, mireasa este incaltata in public si scrie pe talpile pantofilor numele domnisoarei de onoare – koumbara – ca sa ii creasca sansele sa se marite si ea in anul ce urmeaza.
O nunta la noi vs. o nunta in Cipru
Pana aici, traditiile sunt cat de cat aproape de o nunta romaneasca. Ceva diferit la nunta in Cipru fata de noi este basmaua rosie. Dupa ce mireasa este imbracata, domnisoara de onoare vine si ii petrece pe talie o basma rosie, ca simbol al virginitatii. In momentul in care mirele vine sa ia mireasa de acasa, basmaua este scoasa si petrecuta pe talia ginerelui, ca acesta sa fie iubitor si fertil. Ma rog, in cazul de fata Clara si Pandelis s-au intalnit direct la biserica, asa ca mirele a avut propria lui basma rosie. Cum spuneam, nunta multiculturala!
Coroanele mirilor din timpul slujbei religioase sunt o alta particularitate locala. Nunta in Cipru, spre deosebire de cea din Romania presupune impletituri simple din ramuri de maslin si nu fastuasele coroane aurite. Slujba tine insa la fel de mult, doar ca in biserica lor e infinit mai cald decat in a noastra.
Concluzii…
Cum ziceam si la inceput, Pandelis era extrem de stresat de faptul ca cineva il fotografiaza. Am discutat intens pe tema asta, el fiind foarte stresat si preocupat ca prezenta mea sa nu ii strice nunta si buna dispozitie. Evident, nu a fost nici primul nici ultimul mire de genul asta. Insa pana acum este primul mire cu care l-a final am parlamentat o jumatate de ora ca a vrut sa imi dea bani mai multi decat ne-am inteles: „pur si simplu, dupa ce a inceput slujba am uitat complet de tine, iar in timpul petrecerii nici nu te-am simtit”. Dupa ce in sfarsit ne-am inteles la bani – cum a vrut el! – m-au luat pe sus si m-au aruncat de trei ori in tavan. Nunta in Cipru, ce sa mai zic!
In ziua urmatoare am fost si la o sesiunea foto de dupa eveniment sau next day shooting, cum zic ei. Vezi articolul aici: Love the dress in Cipru.